Rouw & verlies

Rouw & verlies

Gezinscoachpraktijk Dol - Fijn & Liefde is gespecialiseerd in rouw & verlies en uitvaartvoorlichting & nazorg.

Rouw & verlies
Heeft je kind te maken met een rouw en/of verliesmoment dan kan het fijn zijn om hulp van een gezinscoach in te schakelen.
Situaties waar je aan kunt denken zijn:
• overlijden
• verhuizing
• scheiding
• ziekte
• etc.

Samen met je kind ga ik aan de slag om te ontdekken wat er speelt en hoe we hier stappen vooruit in kunnen maken. 


Uitvaartvoorlichting

Uitvaartvoorlichting:
Als er in de naaste omgeving iemand is komen te overlijden, kom ik als gezinscoach graag bij jullie thuis om de uitvaartdag visueel te maken. Ik maak hierbij gebruik van uitvaartspeelgoed. 
Met uitvaartspeelgoed laat ik spelenderwijs zien hoe de dag gaat verlopen. Op deze manier worden angsten en onzekerheden weggenomen en kunnen vragen beantwoord worden. 
Aangezien iedere uitvaart anders is bespreek ik vooraf met de uitvaartondernemer hoe de uitvaartdag er uit komt te zien, zodat ik de begeleiding zeer persoonlijk kan maken.  

Kinderen hebben hun eigen belevingswereld. Ze vragen zich bijvoorbeeld af wat opa onder de grond allemaal nog voelt en of de crematieoven eenzelfde oven is als in de keuken. Door een uitvaart uit te beelden, zien kinderen wat er gaat gebeuren. Hierdoor ontstaat er rust en duidelijkheid. Ze weten wat er komen gaat en wat ze kunnen verwachten.
Een bijkomend voordeel is dat de nabestaanden in deze verdrietige en moeilijke periode een stukje ontlast worden.


Nazorg

Het overlijden van een dierbare kan een enorme impact hebben op je kind of jullie als gezin. Als gezinscoach kan ik hiervoor de nazorg bieden.

Je kind kan na het overlijden van een dierbare niet lekker in zijn vel komen te zitten. Er kunnen verandering in emoties ontstaan, je kunt hierbij denken aan verdriet, boosheid, angst, onzekerheid, schuldgevoel, woede uitbarstingen en/of concentratieproblemen. Ook kunnen er lichamelijk klachten aanwezig zijn zoals hoofdpijn, buikpijn, minder eetlust, slaapproblemen, enzovoort. Het is voor veel kinderen lastig om de emoties onder woorden te brengen.

Tijdens de nazorg maak ik veelal gebruik van uitvaartspeelgoed en POPtalk
Je kind kan laten zien welke ervaringen hij/zij heeft en welke emoties hierbij ervaren worden. Het in beeld brengen van de situatie is zonder oordeel communiceren op een gelijkwaardig niveau en voor iedereen duidelijk en begrijpelijk.

Beelden zeggen meer dan 1000 woorden!